Следвайте Гласове в Постепенно и накрая изведнъж“, обясняваше някога Хемингеуй, а

...
Следвайте Гласове в Постепенно и накрая изведнъж“, обясняваше някога Хемингеуй, а
Коментари Харесай

Промяната официално ни донесе лихвеното торнадо. Днес държавата, скоро всички

Следвайте " Гласове " в 
„ Постепенно и най-после внезапно “, обясняваше в миналото Хемингеуй, а през днешния ден в обстановката на неговите герои се оказва българското държавно управление и ние като данъкоплатци, тъй като в последна сметка ще плащаме сметката. След като преди две седмици стана ясно, че губим най-малко един милиард лв. поради изключително високи лихви, породени от бездействието на Асен Василев и „ Продължаваме промяната “, сметката набъбна и тази седмица с следващия аукцион на държавни скъпи бумаги, при който доходността бележи върхове. 

Вчера Министерство на финансите е пласирало дълг за 149.5 милиона лв. при период на обслужване 5 години и рентабилност 4.13%. Събраната сума 149.5 млн. лева е необикновена, само че си има пояснение. Министерство на финансите преложи бумаги за 200 млн. лева, и вложителите са подали поръчки за ДЦК на стойност 203 млн. лева Само че всичко над утвърдените за продажба близо 150 млн. лева е декларирано при баснословно високи лихвени условия. 
Една от банките е поискала рентабилност от цели 7%!!!, откакто единствено преди две седмици непознатите вложители купиха български облигации с надалеч по-голяма срочност (12 години) и рентабилност от единствено 4.8%. Неспособността на Министерство на финансите да си набави в началото търсените 200 млн. при допустима рента, значи, че обстановката става все по-сериозна. И единствено като съпоставяне, последната емисия 5-годишни бумаги, пласирана от страната предишния октомври, реализира доходността от 0.27%, което значи, че за миналите 12 месеца покачването е 15 пъти. 
Първа причина за това е утежняването на интернационалните пазари и упованието то да продължи. Затова и логиката на вложителите е за какво през днешния ден да ни дадат заем при една рента, в случай че на следващия ден може да получат по-добра. Втората причина е обвързвана с вътрешно политическата ни и икономическа непоклатимост. Ако страната желае да финансира дефицитите си при в този момент заложения най-малко на фискалния запас, би трябвало да тегли заеми. Ако не постъпят и първите пари по Плана за възстановаване и резистентност, нуждата от ликвидност ще бъде даже по-голяма. 

Това финансовият пазар го знае и няма срещу да изчака малко с цел да види, ще бъдем ли даже по-притиснати. Ако парите от Брюксел дойдат, 15-кратния скок на лихвите по отношение на предходната година няма да избяга. Ако се забавят, може ресурсът да нарастне в допълнение. И тук с цел да лъсне уязвимостта на страната, виновността е на Министерство на вътрешните работи, което под управлението на Бойко Рашков провали поръчката за създаване на информационната мрежа TETRA, която би трябвало да се употребява от полицията, слюжбите и военните. 
Историята помни, че когато държавното управление на Кирил Петков съзира неуспеха на Рашков да придвижи въпроса, пробва да вземе нещата на „ ръчно ръководство “. Тазгодишните траншове по Плана за възобновяване и резистентност обаче остават под въпрос, което е отзив за свършената до тук работа.
Иначе, може да чуете смели изявления на Бойко Рашков, какъв брой е смел, безкористен и по този начин нататък. Тъжната истина е, че с изключение на чисто финансовата непросветеност на Асен Василев, в идващите години ще плащаме по-високи лихви и поради секторната непросветеност на отраслови министри от " Продължаваме Промяната ". Ще кажете, не е толкоз огромна вредата, само че помислете. Ако през днешния ден банките подвигат лихвата на страната, тъй като калкулират некомпетентността на предходни министри, дали няма да вдигнат и нашите лихви?
Предстои страната да заеме 40 милиарда в идните години и с цел да могат бизнес и семейства да се финансират, те ще се принудят да заплащат от горната страна, тъй като лихвите по държавния дълг към този момент са си изцяло привлекателни, а и размерите на търсене ще стават все по-сериозни. 
 
 

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР